4в1 около Дряновския манастир!


Ако сте били в района на Велико Търново и сте поразгледали близкия вилает - Преображенски манастир, Емен, Никополис ад Иструм и тн. е време да смените малко посоката и да се запътите към Дряновския манастир.
маршрути, екопътеки, дестинации
Дряново се намира на 15 км от Габрово и на около 30 км от Велико Търново. На 5 км от самото Дряново се намира и Дряновският манастир. В региона на манастира има две екопътеки, въжен парк и пещера - "Бачо Киро". Тоест има за всички по нещо - дори и неизменните кръчмички и магазинчета. Опа, забравих, че има и крепост! Малко разрушена, но я има!

Дряновски манастир Св."Арахангел Михаил”

Дряновски манастир - гледки  и миризми
Доста е стар - основане е някъде към (1197 – 1207 г.) по времето на цар Калоян, след пренасяне на мощите на св. Михаил Войн от Потука в Търновгра. Църквата в манастира е  без стенописи, с пробит от турски куршум потир и дупки от турските шрапнели в зидовете.   Оставена е по този начин, за да не се забравя миналото и българското страдание. В двора на манстира има костница  на загиналите във Априлското въстание четници, вдигната през  1897 год., от признателни българи.
Дряновски манастир
имало едно време 

Пещерата "Бачо Киро"

Ако събирате печати в книжката на 100 национални туристичкески обекта, то пещерата е една от вашите дестинации. В жегите е идеално място за разхлаждане с  постоянната си температура от 13 градуса. Пещерата е образувана  от водите на река и това си проличва в капките вода по главата ви. Тук има открити следи на древни хора. По време на кратката разходка минавате през огнище, спалня, хол (това си го измислих). Древните дори са си имали и "Чистилище" - дупка в самата в дупката (пещерата).   Ако имате грехове можете да минете през "Чистилището" и да ги изчистите.
Огнище в пещерата
лесен начин за правене на пари
Най-странното, поне за нас, в цялата пещера беше, че подът и стените са осеяни със стотинки. Така и не намерихме обяснение на тази традиция. Чичкото, който ни продаде билетите спомена, че "брачедите" са превърнали в доходен занят събирането на стотинки от пода на пещерата.

ЕКОПЪТЕКИ

Дряновска екопътека

Приятна пътечка с  4 дървени мостчета и 6 стълби с различна височина. Маршрутът е кръгов и има три хубави местенца, от които да се насладите на природните панорами. От местността “Боруна” можете да обхванете целия каньон и да направите няколко страхотни снимки към Дряновския манастир. Внимание: разхождащи се змии!  

В региона има още една Екопътека “Via Ferrata” – Дряновски манастир, която обаче ние не посетихме.

екопътека "Боженци"

Още снимки: The possible travel page on FB

аз, готова за скок...поздрави


Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите