Skip to main content

Убедени ли сте, че успявате да си стегнете багажа по най-добрия начин?


само една част от всичките ми видове багаж
Пътувам много, това май вече е ясно, и поради тази причини  често стягам багажи. Имаше време когато тръгвах с багаж,  достоен за английската кралица:  голям куфар, дамска чанта, чанта за козметика, раница, лаптоп в чанта и какво ли още не. После поумнях май, и започнах да пътувам доста по-леко, така или иначе какъв е смисълът да си помъкна целия гардероб, като половината си остава в куфара.

След години събиране на багаж, справяне с разплискани из куфара кремове, глоби за килограми, надвишаващи разрешените, оплаквания за разбити ключалки и куп други интересни случки,  си създадох някои полезни навици за опаковане на багаж, които искам да споделя с вас:

1. Списъци

На всеки му се е случвало да тръгне нанякъде и още по пътя към летището да започне да се чуди - "Взех ли си хавлията?", "А подаръка за леля ми?", "Какво забравих всъщност?" За да пропуснете момента на чуденето, а и на неприятните изненади, правете си списък. Колкото по-подробен толкова по-добре. Опишете всички неща, които смятате да вземете: обувки, дрехи, тоалетни принадлежности, карти, пътеводители, неща за четене, резервациите за: хотелите, коли под наем, самолети, паспорти и други важни документи. Закона на Мърфи гласи, че ако ще забравяте нещо, то ще е нещо важно, като например паспорт, самолетен билет или детето ви.

2. Ревизия на списъка
След като опишете всичко, което планирате да вземете, струпайте  описани неща на едно място. Ревизирайте списъка. Наистина ли ви трябват 5 пуловера, 4 чифта обувки, 2 якета, любимото ви одеяло и целият ви набор от козметика?
*Оставете шестте чифта бански, не заемат много място, а и винаги ни трябват повече от два чифта.

3. Проверете куфарите си
Преди да започнете да нареждате, проверете куфара или чантата (раница), с която ще пътувате, особено ако сте я взели на заем.  Трябва да знаете, че носите лична отговорност за всички неща, които са в багажа ви.

4. Подреждане на багажа
Време е да започнете да подреждате багажа си. Следвайте списъка, който написахте преди малко.

5. Сгъване и подреждане на дрехи
В интернет пространството има безброй много клипове за сгъване на дрехи, така че, ако начинът, който аз ви предлагам не ви харесва спокойно можете да използвате някои от  препоръчаните в youtube техники.

Техника първа - "Навиване"

Указания как да се справите с навиването:
 • Наредете две, три неща едно върху друго и ги навийте все едно навивате спален чувал. Освен, че  пестите място, си спестявате и гладенето.
 • Ако дръжите на идеално гладки дрехи, можете да направите следното нещо: Между всяка дреха да сложите лист хартия и след това да започнете да ги навивате.
 • Използвайте вакумните пликове, за да опаковате едрогабаритни дрехи, като пуловерите, за да спестите до 75% от мястото в куфара си. Пликовете са подходящи и за  събиране на вече използваните дрехи (прането иначе казано). 
5.1 Още един начин за опаковане на дрехи
Ако варианта с навиването ви се струва странен, можете да ползвате и следния метод за опаковане на дрехи:

1. Най-напред наредете блузите, тениските и ризите. Следвайте простото правило: дрехите, които не се мачкат се слагат най-отдолу.
2. Сгънете ръкавите на блузи, тениски и ризи навътре към торса на дрехата.
3. Сега сгънете блузите, тениските и ризите на две, така че да получите четириъгълна форма.
4. Сложете ги в куфара.
5. Надиплете роклите в куфара (ако имате такива) така че краищата им да излизат извън куфара.
6. Поли и панталони: сгънете ги на две по дължина. Наредете панталоните и полите едни върху други на стегната купчинка, тук отново следвайте правилото, тези които не се мачкат лесно се слагат най-отдолу.
7.  Сгънете купчината от поли и панталони наполовина. 
8. Сложете  полите и панталоните върху роклите. 
9. Подредете ги в куфара и сгънете висящите краища на роклите върху тях.

6. Козметика - количество
Душ гел, шампоан, балсам, крем за тяло, слънцезащитен, крем за бръснене, дезодорант, парфюм, кремове за лице…май това е. Около 6 килограма допълнителна тежест. Купувайте козметика в малко разфасовки, ако държите на определение марки, иначе на почти всяко място в света можете да си закупите гореописаните козметични продукти. Освен в Судан може би!!!

7. Опаковане на аксесоари
 • Вратовръзките се навиват хлабаво; 
 • Чорапите се слагат в обувките;
 • Обувките се опаковат в отделни торби и се подреждат по вътрешните краища на куфара;
 • Бельото се подрежда в страничните вътрешни джобове на куфара;
 • Дори и да имате специална чанта за козметика, добре е да опаковате шампоани, кремове и други често разливащи се продукти в найлонови торби със закопчаване. По-добре сигурни отколкото съжаляващи;
8. Последни проверки
Прегледайте списъка и вижте дали сте взели всичко, което мислите, че ви трябва.
 • Фотоапарата 
 • Чантата
 • Тефтера
 • ….паспорта взехте ли си?

Comments

 1. Заредени батерии за фотоапарата и зарядно за телефон може би?

  ReplyDelete
 2. Още едно супер важно правило при пътуване със самолет: всичко необходимо за един ден - примерно един кат бельо, малко тоалетни принадлежности и т.н. - да пътува в ръчния багаж. Загубения по летищата багаж е нещо нормално, а обикновено се намира до 24 часа. Така че трябва да закърпите положението за това време.

  ReplyDelete
 3. Явор, не се бях сещала досега. Добро предложение. Всъщност много добро, сега се сещам поне за двама мои приятели, които изкараха по седмица без без основния си багаж. Е ако си жена и супер причина да си промениш гардероба.

  ReplyDelete
 4. Коце, прав си! Пропуснала съм ги, но не само в статията. Благодаря!

  ReplyDelete
 5. Интересна е идеята за сгъването на дрехите. Следващия път ще я пробвам :)
  Аз обикновенно преди да сложа багажа в чантата/чантите го събирам примерно на леглото, да видя, че съм взел всичко и съответно след като събера багажа на открито си правя сметка кое къде ще влезе в чантата. И когато се напълни чантата .. това е, край, повече неща няма да ми трябват. Веднъж, два пъти, съм гонил таксита и автобуси с прекалено много багаж и неискам да се повтаря пак :)). Една чанта/куфър и една малка чанта през рамо, като ръчен багаж трябва да са достатъчни.

  ReplyDelete
 6. Май всички поумняваме след 5,6 пътуване:-). Някак си разбираме, че е излишно особено ако не си със собствен транспорт, който да използваш за гардероб!

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Стокхолм е дом на прекрасни хора, страхотни гледки и град, който очарова. Градът е едновременно голям, но и много уютен, дори и крайните квартали. Чисти улици, прекрасни паркове, удобен транспорт. Старият град е място, което да възприемеш спокойно, без бързане. Калдъръмините уличките водят до различни забележителности: катедралата Storkyrkan от XIII век, Кралският дворец и Нобеловият музей.

За столичен град (и то в ремонт, когато аз бях там) придвижването е лесно: метро, влакове, автобуси, таксита и фериботи правят придвижването приятно и не стресиращо.

Жителите Стокхолм наричат града си „красота на вода“. Но въпреки добре запазеното историческо ядро, Стокхолм не е музейно произведение: той е модерен, динамичен и постоянно се развива...според думите на хората, с които говорих.

Логистични:

До там също не се стига трудно и ако попаднете на сделка има билите и по 70 евро от нискобюджетните компании. Аз летях с Раян и всичко беше точно.  Верно, кацате на 100 км, но има редовни трансфери о…

В Турция на пазар. Какво да и какво да не купуваме!

Плодовете и зеленчуците в магазина са същите като във Фантастико, Била или Карфур в София. Нещата, които тук са по-скъпи от България са … колбасите и кренвиршите. Това е лесно обяснимо като се осъзнае, че не съдръжат и грам свинско, а само пилешко/пуешко/телешко. Даже в т.н. телешки салам в България поне половината е свинско – но точно по тази причина саламите в България са ядливи – мюсюлманските салами без свински елементи са като подметки от италиански обувки по поръчка на вкус – хем скъпи, хем подметки. Но пък киселото мляко тук е превъзходно!

Бяла Черква, Родопите

Разходката пеш е само началото на приключенията тук. Незнам дали околността е рай за велосипедистите, но има доста пътеки и подходящи места за планинско колоездене. Тази година има и няколко кончета, които можете да наемете от конна база "Стела", разположена много близо до хижата. Горските ягоди и билките са също в достатъчно количество.