Село Борово

Село Борово
Отново, за пореден път, започвам статия с възклицанието - Леле, какви места имаме в България. На 50 километра от Пловдив, петнадесет, от които са изключително гадни завои, откривам село Борово. 
Малкото, сгушено в планината китно село, носещо името Борово (името идвало от факта, че в миналото на мястото на селото е имало гъсти борови гори), ме грабва на мига, в който го виждам. Още с влизането в селото ми прави впечатление, че то е изключително подредено, уредено и чисто. Къщите са спретнати, дворовете са цветни и красиви. Няма много хора и тишината се носи като лятна мараня.

В Борово съм, за да посрещна Еньов ден, така както е било правено преди, според старите традиции. После разбрах, че се намираме и на седем километра от "Кръстова гора", но това някак си не ме вълнува, имам особено мнение за търговията с вярата, но това е друга тема!


Разходки
На толкова малко пространство, както каза единият от приятелите, с които бях там "Е може ли за за един квадратен километър да се изгубим четири пъти", има изключително много неща за правене и гледане. От селото тръгват няколко различни пешеходни пътеки, които местните хора са обозначили подобаващо. Някои водят до странно издигащите се скални масиви на Орелова скала и Карлуковския камък (приличащ на каменна гора), "Саркофага", "Трона" и "Коня", а другите водят до множеството параклиси (14 на брой) разпръснати около селото. Пеша се стига и до "Кръстова гора"
Каменна гораСаркофага
Други забележителности
Докато сте в Борово, можете да се разходите до намиращите се в близост над селото енергийни местности “Камъка”, “Църквата” и “Ангелови дупки”, пещерата “Шафран дупка”, пещера “Чухал дупка” . Районът около Борово става не само за религиозен, пешеходен и пещерен туризъм, но и за планинско колоездене, езда, риболов, лов (резиденция "Кормисош"), слънчеви бани и пикници. Също така можете да се забавлявате с импровизирани екстремни спортове, като "опитай се да си обърнеш колата"
предна дясна във въздуха
За да се справите с тази ситуация ще са ви необходими: една Ласка седнала на капака
Ако нямате афинитет към приключенията от типа "дайте да се загубим" , попитайте някой от селото коя пътека до къде води и как да се ориентирате. Не вярвайте много на картата, която е поставена на центъра на селото.
Възнесение Господне


Как да стигнете до там?


От Пловдив - поемате по пътя за Смолян, през Асеновград, и Бачково. На Юговското ханче трябва да завиете наляво и да следвате табелите за Лъки и Борово. Преди да достигнете Лъки, отново завивате на ляво и следвате табелите за Борово и Кръстова гора. Пътят е тесен, с много завои, но е асфалтиран и няма дупки. Все пак е добре да карате внимателно, защото, поне на мен така ми се стори, всички карат в насрещното платно.
От София - поемате посока Пловдив, след това по околовръстното на Пловдив поемате към Смолян и следвате горните описания
От Смолян - следвате пътя за Пловдив и на Юговксото ханче завивате към Лъки и Борово. От Смолян километрите до Борово са около 60.
С автобус: До Борово има всекидневни автобуси, които тръгват от автогара "Родопи" - Пловдив в 14:30 часа. Автобус за Лъки, може да се хване и от автогарата в Асеновград, а часовете на тръгване са: 6:30; 11:30; 15:15; 19:30. От Лъки до Борово тръгва автобус в 17:30, всеки ден без събота.


Настаняване
В Борово има множество китни семейни хотелчета. Цените варират от 12 до 20 лева, като трябва да имате предвид, че това са частни къщи, превърнати в хотели и повечето стаи са с общ санитарен възел. Двата хотела, които лично посетих са:
  • Къща за гости "Панорама" - телефона за резервации е 0887 310 008 - Мариана Данчева
  • Къща за гости "Бориките" - телефон за резервации 0898 551480 - Кети. В "Бориките", освен че можете да се настаните, можете и да се нахраните много вкусно. Бобът, катмите, салатите са страхотни, но не пропускайте пълнените със сирене, лук и магданоз чушки - опечени на скара, които са направо фантастични.
Ако решите да тръгвате към Борово, добре е да направите резервации предварително, ако ли не - носете си палатка за всеки случай!

Приятна разходка!



Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите