В село Борово за Еньовден

Еньовден - денят на билките и лятното слънцестоене, а по църковния канон е рожденият ден на Свети Йоан Кръстител.

Посрещане на изгрева над село Борово
Преди да тръгна към село Борово, за да участвам в ритуала по посрещане на Еньовден, знаех само, че това е денят, в който се берат билки и е добре да се изкъпеш в утринната роса. Реших да не чета нищо предварително, за да не си пълня чашата с очаквания и нагласи… все пак за първи път щях да правя нещо толкова различно като посрещането на слънцето в ден, който се смята подходящ за добри и лоши магии.
Сега когато съм обратно в Пловдив се поразрових из Интернет, много любимо мое занимание, за да намеря повече информация за празника и старите ритуали по неговото посрещане.


1. Еньовден е бил празник със значението на Коледа, Великден и Гергьовден.
2. Преданията говорят, че на този ден билките имат най-голяма сила. За да запазят пълната си сила трябва да бъдат набрани още преди изгрев слънце.  Казват, че за да се запази магическата сила на билките, те трябва да бъдат сварени още на същия ден, но това май се отнася само за приготвянето на различни вещарски отвари, като тези за любов и раздяла. Билетата за любов и раздяла задължително се забърквали на Еньовден.
image
Еньовкси поляни
3. Еньовден е празник на слънцето и водата. Народните вярвания са, че през този ден слънцето си тръгва и започва дългото начало на зимата. Преди да си тръгне слънцето, се окъпва във водоизточниците, след което се отръсква, а капките падат на земята като роса. От тук и поверието, че трябва да се измиеш в утринната роса за здраве. През този ден водоизточниците имат чудотворни и магически сили.

4. Ако сутринта на 24 посрещнеш изгрева на слънцето и го гледаш как трепти и "играе", през цялата година ще си изключително здрав.

Всъщност, това са само малка част от различните ритуали, които се изпълняват по Еньовден. Народните традиции по отношение на този празник са много интересни и разнообразни. Повече за Еньовден можете да прочетете в блога на Сивостен. 
Да посрещнем изгрева
Параклисът "Възнесение Господне"
Е, не съм забърквала любовни билета и не играх голи хора по чуждите ниви, но се измих в течаща вода преди изгрев слънце, поръсих се с росата от банята на слънцето и посрещнах изгрева. След това набрах 3 билки, защото не познавам всичките 77, а след това щастлива и доволна от преживяването се зарекох да го направя и следващата година.
Сериалът Борово

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите