Село Бачково и Бачковски манастир

село Бачково
над село Бачково
Бас хващам, че много малка част от пловдивчани, а и от посещаващите Бачковски манастир, са спирали в самото селото, за да го разгледат. Някак си все няма време в бързане да достигнем по-интересните дестинации: Бачковски манастир, кръчмите около Бачково или Пампорово. (Това като че ли е разбираемо, защото в интернет информацията за селото е в рамките на 3 реда). 

На пръв поглед Бачково е типичното планинско село – централен площад, кръчма, река, рушащи се къщи. Но все пак трябва да се знае, че селото съществува  от 1062 година, тоест около 20 години преди създаването на Бачковския манастир. Името му идва от турската дума "бач", което означава пътен данък. Този данък се плащал, за да преминеш пътя , който води за Смолян. (Като се замисля, хората от селото пак могат да си печелят от този данък, защото пътят продължава да е много популярен). В момента селото има не повече от 300 жители.


Ако се решите да спрете, да тръгнете по първата улица, ще попаднете в един различен свят. Древни къщи, стръмни улици, китни градинки, учудени хора. Селото е една странна алмагама от стари рушащи се къщи и нови луксозни палати. Тишината в селото прави впечатление. Грохотът на минаващи автомобили не достига последните къщи, а тълпите, шумът и попфолка изненадващо са пропуснали селото. Бачково е идеално като отправна точка за екологичен и планински туризъм - в околността има добре маркирани пешеходни пътеки. На територията на селото има и доста хотели -  Хотели в Бачково

Бачково и Родопите
из улиците на Бачково
улиците на село Бачково
къщите на село Бачково
няма как да мина без балкони
стари къщи и балкони
интересно, а

Как да стигнете до село Бачково

Бачково е разположено в Западните Родопи на около 30 километра от Пловдив, 160 от София и на 9 километра от Асеновград. До селото се стига лесно. Ако тръгвате от Пловдив следвате табелите за Асеновград и след това Смолян. От София - по магистралата за Пловдив, от там отбивате посока Асеновград/Смолян и продължавате по гореописания маршрут. От Смолян - посоката е една – Асеновград. Село Бачково се обслужва и от редовни автобусни линии.
Родопите

Бачковски манастир

Бачковски манастир
На около половин километър от село Бачково се намира и един от най-старите манастири на Балканския полуостров - Бачковския манастир - св.Богородица Петричка. Той е и втория по големина в България.
Основан през 1083 година от Григорий Бакуриан, "севаст и велик доместик" на войските в западната империя по времето на император АлексиЙ Комнин, манастирът се развива първоначално като център на грузинското монашество. В последствие манастира е осъществявал взаимодействието между три култури: старогрузинската, византийската и българската. Подробни данни за историята на манастира, която е много интересна, можете да прочете в сайта http://www.pravoslavieto.com.
 
За съжаление, това което мен лично много ме стресира, е добре организирания битпазар, който е разположен в подножието по пътя към манастира. Сергиите, продаващи китайски боклуци, захарен памук, зарзават и цвъртящи кебапчета, са крайно изнервящи и неприемливи, поне за мен. За щастие някой разумен човек е ограничил тази лудост до първата порта на пътя, водещ до Бачковския манастир. След нея шумът и търговията плавно изчезват. След стресиращото преминаване по търговската улица постепенно се озовате в различната атмосфера на манастира.
към Бачковсия манастир
Трябва да имате предвид, че на територията на манастира са забранени снимките и правенето на видео. Също така задължително е да сте в прилично облекло (много къси панталони и разголени блузи са недопустими).
Наредба
В околността на манастира има и много интересни пешеходни пътеки, които ви водят до места като: Манастирската костница, водопада, аязмото и други.
ако ви се разхожда

Забележителности наоколо
Докато сте в региона не пропускайте да се разходите до:
- село Борово и Кръстова гора
- Чудните мостове
- Асенова крепост

Други: Да лежиш на стари лаври
кич на входа
Преди години ресторант "Джамура", разположен през реката от другата страна на манастира, беше едно добро място за хапване. За съжаление това вече не е така. Малкото кръчме е пораснало в бетонен мастадонт, на слънчевбрягски принцип. Сблъсквате се с едно съчетание на грандоманщина и безвкусица, лошо отношение и липса на каквото и да е обслужване. Цените са в пъти над нормалните (пържени картофи 4,75 без сирене). Определено не бих ви препоръчала да отсядате там. Аз не бих ви препоръчала да сядате на който и да е ресторант около Бачковския манастир. Добър вариант е да се приготвите за пикник, защото в околността има много подходящи местенца за това.  Повече за хотел "Джамура" в статията на колегите туристи Даниела и Михаил - Бачково,хотел Джамура.

Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите