Случих се в Хисаря

ХисаряОказа се, че Хисаря е прекрасен град. Тих, спокоен, чист и зелен! Градът е обсипан с добре поддържани паркове, които са смесица от архитектурни резервати и места за релаксация.

Разходката из малките и спретнати кварталчета е като разходка в друго измерение. Къщите са стари и много красиви. Дворовете повече приличат на миниатюрни джунгли, а пълноправни господари са мързеливи и добре охранени котки. Разминаваме се с хора, които се носят като лодки в спокойно море. Тихо е. Грохотът на автомобилни двигатели, така типичен за големите градове,  тук не се чува. Не трябва да се заслушваш, за да чуеш песните на птиците и шума на листата раздвижени от лекия есенен повей.


Какво правим в Хисаря?

Живея на около 40 км от Хисаря. Често прескачам, но основното ми занимание тук е да стигна до някой басейн, да се помотам из него - буквално, да хапна някоя манджа в местна кръчма, и поемам обратно към Пловдив. До онзи ден не бях се разхождала из града. Дори не ми е идвало на ум, че мога да видя нещо по-различно от крепостните стени, които се виждат на влизане. Грешка, голяма грешка. В търсене на преживявания по чужди места, все по-често откривам, че съм изпускала бисери, които винаги са били пред очите ми.

Случих се в Хисаря, този път по работа - разхождам една симпатична двойка чужденци. Те изразиха желание да разгледат града, а покрай тях и аз за първи път се разходих из парковете и улиците на този доста древен град.
 Хисаря


Хисаря - история

Хисаря (наричан Аугуста, Диоклецианополис, Севтополис, Алексиополис, Топлица) има богата хилядолетна история. Първите данни за Хисар датират от 4-3 век преди новата ера, но през вековете тук са живели: траки, римляни, славяни и българи.
Римляните, като любителите на банята и лукса, оценили ползата от минералните извори и основали един от най-големите си градове с имe Диоклецианопол. В година 293 г. при император Диоклециан, античното селище при Хисаря получава статут на град. По това време започва и изграждането на крепостната стена, а в античния град се е влизало през четири големи порти. 

Хисаря
Историята на стената
Хисаря
Хисарската стена
Хисаря
"Камилите"

Дали заради минералните извори или нещо друго, градът е бил икономически много добре развит. Доказателство за това са откритите, от археолозите, масивни жилищни сгради, бани, търговски комплекси и улици.
Като се замисля въобще на са били глупави тези римляни. Тук в Хисаря, смесицата от природа, минерални извори и климат си е направо уникална. Как да не си спретнеш едно градче?
 

Извори - минерална вода в Хисаря

Общо 22 извора бълбукат на територията на Хисара. Всеки извор е с различна физико-химична характеристика. Температурата на изворите варира от 41 до 52°С. 
 

Лечебни свойства:

"Минералните води на курорта се използват за ефективно лечение на бъбречни, жлъчни, урологични, стомашно-чревни, чернодробни и заболявания на опорно-двигателния апарат. Много добри резултати се получават при пациенти с бъбречно-каменна болест, бъбречни микролитиази и състояния след оперативна интервенция, хроничен пиелонефрит. Добре се повлияват пациенти, страдащи от уринарна инфекция на пикочния мехур и другите уринарни пътища, увреждания при захарна болест, заболявания на храносмилателния апарат, напреднала нефросклероза, подагра и др" (източник hisarbg.co)

Изобщо Хисаря си е едно добро място посещение, а ако имате и два-три дни можете да съчетаете минералните бани и почивката с активни разходки до близките забележителности:

  • Някой местен ресторант
Хисаря
Старосел
  • Винарната в Старосел: Освен прекрасната градина, тук има и доста интересна колекция от пернати, които се разхождат свободно! Пипането им не е разрешено. 

Старосел

Паун
спокоен като цар

Копривщица

Как да стигнете до там?

С кола:
  • От Пловдив до Хисаря са 40 км. Пътят е сравнително  добър.
  • От София до Хисаря са 150 км, ако минавате по подблаканския път и 174 км ако минавате през Пловдив.
С влак:
  • Пловдив-Хисар
  • Ако пътувате през София ще трябва да вземете влак от Пловдив

Настаняване

Можете да избирате между три и четири звездни хотели и стаи за настаняване! Предложенията са много и различни. Можете да започнете вашето търсене от този сайт http://hisarbg.com/

Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите