Норчия, Италия

Централният площад на Норчия
Ранно утро. Отварям очи и се осъзнавам, че отново съм в любимата Италия - La Bella Italia. Скачам в дрехите и слизам към фоайето на хотела. Въпреки че е около 7 сутринта, и за мое най-голямо щастие, един любезен господин е дежурен и с радост ще ме обслужи." Бонджорно" -  кима той и ме пита дали искам нещо.  "Естествено, че искам" - си мисля аз, "в Италия съм, сутрин е и имам огромна нужда от кафе". "Uno cappuccino" -  смоталявам бързичко и сядам в очакване на дозата си щастие. Ах, първата глътка е неземна. Нямам идея какво му баят на капучиното тук, но винаги става идеално. Изпивам първата чаша за около 30 секунди и си поръчвам втора - пристрастена съм, няма спор. На втората чаша капучино отделям по-голямо внимание и я изпивам бавно и с удоволствие. Уф, как лети времето. Вече е 8, а аз имам само два часа преди започването на обучението. Време е да поразгледам къде точно се намирам.
 

Норчия

Норчия е разположена в средата на Италия. Древното име на градчето е Нурсия, а градът е основан някъде около 5 в.пр.х. В наши дни Норчия наброява не повече от 5000 човека, но по римско време градът е бил процъфтяващ с повече от 50 000 души население. През вековете Норчия е преминавала от едни ръце в други, като се почне от племето на сабините, римляните, готите, ломбардите, Църквата, французите та до италианските крале.
из Норчия

В наши дни

В наши дни Норчия привлича многобройни посетители. Това се дължи на чисто италианския чар на градчето: малки улички, китни сгради, уютни ресторантчета, уникална архитектура (старият град е заобиколен от все още съществуващата крепостна стена). Дължи се и на славата на Норчия като град на трюфелите. Почти навсякъде се продават трюфели във всяка форма и опаковка. 

Норчия, магазинчета
Местните се гордеят с два исторически факта:
  • Тук е родена майката на  римския император - Веспасиан. Историята говори така - "Веспасиан имал скромен произход, бил родом от село и станал първият от фамилията си който влязъл в Сената." От Сената лека полека стигнал и до император. 
  • В Норчия е роден и св.Бенедикт, който е основател на най-стария западен манастирски орден. През 1964 папа Павел VI го обявява за патрон на всички светци в Европа. Благодарение на Правилото на св. Бенедикт  западното монашество получава организация, а тя позволява монасите да се осъзнаят като самостоятелна обществена сила. Докато сте в Норчия не пропускайте да посетите и катедралата посветена на светеца и да минете през мястото, на което е роден. 
  • св. Бенедикт

Според мен третото нещо, с което Норчия трябва да се гордее, е кухнята. Само като си помисля за манджата и се размазвам. Мога много да превъзнасям 22 те вида различна паста, която опитах през 6 дневния си престой там, но няма, защото  просто няма как да опиша вкуса, миризмата, текстурата и различните вкусови нишки във всеки вид. Не бих могла да подмина и уникалната пица с тиквички, чието пресъздаване не ми се отдаде в български условия. Едно мога да кажа- каквото и да ви сервират - от капучино, през лещата с дребна паста, наденичките от глиганско месо, заешките пържолки, домашно приготвен сладолед, ще е грехота да откажете.
саламите на Норчия са търсена стока, както и трюфелите! 

Как да стигнете.
Много пъти съм писала за Италия, така че ви оставям сами да се организирате. Чувствайте се свободни да прочетете всички статии на тема Италия. 


Comments