Разходка назад във времето - Орвието

Орвието е се намира в областта Умбрия - на  около 100 км от Рим  и на около 180 километра от Флоренция, което го прави удобна дестинация за посещение, като част от еднодневна екскурзия или за по-дълъг престой. 

карта на града
Къде да пренощувате? 

B&B (bed and breakfast)
di Anna Valeria Fiumi Lombardozzi 

гледката от терасата                           
Дворецът е разположен в  сърцето на историческия център на Орвието. Построен през 16 век първоначално е бил собственост на Cardinal Simoncelli, след което по роднинска линия бива прехвърлен на сегашните му притежатели. Мястото лесно се намира. Питате първия срещнат човек за посоката, а той ви отвежда до там, след като е установил, че италианският не ви е на особено добро ниво, а и нищо не разбирате от цялото това ръкомахане.

Важно: 

Отделете си поне 30 минути за паркиране, въпреки че паркирате в частния паркинг на Палазото. Подходът към паркинга е доста тесен -улицата широка не повече от 1,80м. Ако сте факири в паркирането няма да имате проблеми. 


Не очаквайте супер качество от настаняването и закуската. Малките неудобства и дефекти се преглъщат, все пак прекарвате ноща в историческа сграда, закусвате в зала, чиито тавани са изрисувани в близките 500 години, седите върху столове, които са на по 200 години.
Цената: 32 евро на вечер за 1 човек.


Задължително пробвайте - паста с трюфели и глиган по Орвиетски

Мястото: Trattoria La Palomba – няма две мнения по въпроса. Ако сте почитател на трюфелите, а и да не сте, това е мястото. „Раят на трюфелите”, така го наричат местните.  Пастата с трюфели и глиганът по ловджийски са уникално вкусни. Виното е пивко -внимавайте.
Цените са смайващо ниски – 9 евро за пастата (при условие, че сервитьорът идва при вас и лично ви настъргва колкото си искате от трюфелчето) и 11 евро за глигана; Предварителните резервации са препоръчителни. Ако сте две толкова прекрасни като нас дами няма да имате никакъв проблем с настаняването.

Дневна разходка из Орвието

Града има почти 3000 годишна история.  Античната част  е изградена на височина от 1000 метра върху хълм от ронлива вулканична пепел. Под града има втори град изграден от тунели, лабиринти, пещери и стаи, които съвсем наскоро са били открити.  Оривието е известен с красивата си бяла катедрала, останките от етруската цивилизация и естествено -  класическото вино от Орвието.

Топ забележителностите на Орвието са:

1. Катедралата – чийто строеж започва през 1290 година и са необходими още 4 столетия, за да бъде завършена;
Дуомото
2. Кладенецът на св.Патрик;
3. Подземният град на Орвието;
4. Torre del Morro – 47 метрова кула, разположена в центъра на града;
4. Крепостта Алборнз
5. Многото  и различни останки от Етруската цивилизация.
6. И както винаги "загубете" се из уличките на града и откривателствувайте! 


из Орвието
из Орвието
разходка из града

Още статии за Италия

Рим без забележителности
Сатурния
Сиена


Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите