Част последна - 50 неща, които можете да правите безплатно из Европа!


31. Амстердам: Безплатна музика.  От май до септември - всеки вторник следобед на Boekmanzaal - и всяка сряда на Concertgebouw.
не само да слушате, но и да вземете участие

32. Стокхолм: посетете църквите на Gamla Stan. Гамла Стан е старият град на Стоклохлм и е препълнен със забележителностиДостапът до църквите е безплатен, а в тях можете да се насладите на  красиви витражи и различни  исторически артефакти. Две от най-известните църкви в района са:
  • ·         Tyska Kyrkan, немска църква, в която са изложени 119 различни картини;
  • ·         Storkrykan - Катедралата на Стокхолм. Катедралата е най-старата църква в града

33. Краков - безплатен джаз. Едно от най-готините неща на Кракво е, че можете да се насладите на страхотни джаз изпълнения за никакви пари. В повечето заведения, в които има джаз джем сешъни, входът е свободен.  В района на  Rynek Glowny са най-добрите изпълнители.
Краков
34. Париж: порадвайте се на нощното светлинно шоу върху Айфеловата кула.  Шоуто започва при здрачаване и се повтаря на всеки час. Цялото светлинно шоу продължава само 5 минути, но си заслужава чакането и гледането - над 20 000 лампички, всяка от която примигва и присветва, създават магическа гледка.
Париж
35. Залцбург: Изиграйте партия шах. В центъра на града, в района Kapitelplatz, се намира огромна, нарисувана на земята шахматна дъска.  Играта на шах е напълно безплатна, но ще трябва да изчакате реда си, тъй като има доста желаещи. Докато чакате можете да загреете с игра на шах в по-малки размери.Около голямата дъска са разположени множество маси с по-малки дъски за шах. Играта на тях също е безплатна.

36. Лисабон: Безплатни музеи - всяка неделя. Музеите, които можете да разгледате са: Museu Nacional do Azulejo - в него са изложени известните португалски керамични плочки. Две от много популярните арт-галерии на Лисабон също са безплатни в неделя. Това са Centro de Arte Moderna и  Museu Calouste Gulbenkian.

37. Валенсия: Отново в неделя. - посетете музея на модерното изкуство.  В музея ще можете да се насладите на различни художествени произведения - от скулптура, през живопис до видео инсталации.

38. Берлин: Качете се на покрива на Райхстага за най-страхотните гледки над Берлин.

39. Барселона: Посетете катедралата в Готическия квартал - Catedral de la Seu. Построена между 13 и 15 век катедралата е изключително интересна. В двора на катедралата има езеро, в което живеят бели гъски. За още безплатни забавления из Барселона прочетете - разходка из улиците на Барселона. 
гъски в Барселона
40. Кьолн: изследвайте Rheinpark, който е най-големият парк в града. Паркът е разположен по бреговете река Рейн и предлага множество забавления на открито. 

41. Лондон: Много от музеите в Лондон са безплатни  и не става дума за старите и скучни музеи, а за музеи от ранга на British Museum на Great Russell St.; Националната галерия на Trafalgar Square, Националната галерия на портретите на St Martin’s Place;  Tate Modern и Tate Britain на река Темза, Националният Природен Музей, Музеят на науката и   Victoria & Albert Museum.

42. Атина: Изкачете се на хълма на Филопапу. Хълмът е разположен на 15 минути от входа на Акропола и е най-доброто място в цяла Атина за панорамен поглед към Партенона. Изкачването не е толкова натоварващо и си заслужава.

43. Мюнхен: Отново в неделя. Музеите, които са със свободен достъп са: Glyptothek (експозиции на гръцко и римско изкуство) и Münchner Stadtmuseum (представя историята на града).

44. Копенхаген: Малко странно предложение, но ако ви е интересно можете да посеите  гроба на Ханс Кристиан Андерсен, който се намира в Assistens Cemetery in Nørrebro. 

45. Дъблин: отново безплатни музеи и галерии. Това са: National Gallery (Националната галерия) на Merrion Square, Museum of Natural History, National Museum of Modern Art (Музеят на модерното изкуство),  Kilmanham и  Museum of Decorative Arts and History (Музеят на декоративното изкуство и история).

46. Прага: В центъра на Стария град, върху сградата на старото кметство, е разположен астрономически часовник. На всеки час можете да наблюдавате процесията на "12 Апостола". Цялото нещо продължава около 2 минути. 

47. Глазгоу: Посетете галерията на Модерното изкуство.

48. Берлин: Посетете най-популярните музеи безплатно. В четвъртък след 18:00 цели 16 музея са със свободен достъп. Не ми е ясно колко четвъртъци трябва да сте в Берлин, за да ги обиколите всичките. По интересните музеи са: музеите разположени на Museumsinsel, Музеят на декоративните изкуства на Tiergarten.

49. Виена: Посетете катедралата Св.Стефан разположена в центъра на града. Огромна сграда, върху която има почти безчетен брой кули и островърхи спирали. Часовникът е също много интересен. 
Св. Стефан

50. Малага: Попечете са на плажа. Плажът La Malagueta е на минути път от центъра на града и е напълно безплатен.

Ако сте пропуснали част първа - безплатно из Европа и втора
Съветите са базирани на статията на сайта  Hostelworld.com - 50 things to do for free in Europe





Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите