Падуа. По-малката сестра на Венеция.

Падуа
Не мога да се начудя защо Падуа не е толкова популярна дестинация, като Верно например? Дано не разгневя някой пак с това изказване, но за мен Падуа има едно особено очарование, което е много по-истинско от това във Верона (там тълпите доста развалят усещането). Трябва да отбележа факта, че градът е една от сериозните културни и артистични дестинации в Европа, а това явно се пропуска. В църквите на града могат да се видят работи на Мантеня, Донатело и Тициан , а фреските на Джото в параклиса  Scrovegn са най-ярката звезда в тази плеяда. Споменавам църквите, защото в Италия те са безкраен източник не само на духовни, но и на културни преживявания.

!!!!Падуа е само на 40 км от Венеция и ако сте за повече дни в Италия, няма да сбъркате ако отделите поне ден за Падуа.
 

По улиците на Падуа

Докато въртях из уличките в търсене на място за паркиране, не спрях да си мисля, че градът има някаква прилика с Пловдив. След като паркирах колата и се запътихме към центъра на Падуа приликите с Пловдив свършиха. Естествено!!!

Центърът на града се нарича "Centro Storico"("исторически център" на италиански, ако не сте се сетили вече). Тук са голяма част от старите сгради, които представляват интерес за туристите. Много от тях все още се използват - основно като галерии или музеи. Дори и да не ви интересуват галерите, фреските или картините, архитектурата на Падуа сама по себе си основание да посетите града, ако си падате по такива неща естествено. 
Падуа

Докато сте тук ще попаднете на: ренесансови площади, римски руини и средновековни дворци. Дори обикновените сгради са богато украсени и много интересни за разглеждане.
*Забележка на автора - много си падам по стара архитектура и всички арки, балкончета, звънчета и други архитектурни елементи са ми слабост!
 

Докато се разхождате из Падуа не пропускайте:


Palazzo della Ragione

Палазото е една от забележителните сгради в центъра на града. Няма как да я пропуснете, защото като че ли всички пътища водят натам. Местните я наричат " Salone". Арките на приземния етаж са познати като Sotto Salone (салонът отдолу), а под тях са разположени различни магазини - за месо, сирене, сладки работи.

Ако тук ви стане скучно, винаги можете да продължите разходката си към средновековната част на стария град. Малките улички ви водят неусетно от едно интересно място на друго. Навсякъде попадате на малки антикварни магазини, кафенета и ресторанти.
 

Университетът "Бо"

Падуа
Всъщност, "Бо" беше една от основните причини да искам да посетя Падуа. Университетът е построен през 1222 година. Освен, че е доста стар има и забележителна история. Един от преподавателите тук е бил самият Галилей.

На място разбрах, че в университета се помещава първото в света училище по анатомия (Teatro Anatomico) -нещо като "Доктор Хаус", "Анатомията на Грей" и "Спешно отделение" на онова време. В театъра са се извършвали дисекции, но в голяма тайна, тъй като църквата забранявала подобни практики.*То църквата по онова време какво ли не е забранявала!
 "Бо" е и първият университет в света, който дава диплома на жена.

* Нямам много снимки от "Бо", защото ми умряха батериите, но на този линк можете да видите доста фотографии.

Площадите и парковете на Падуа

Всеки, който е бил в Италия, е наясно, че тук няма селище без площад. Независимо от размера на градчето или селото винаги има по една или повече пиази. В Падуа е същото - множество красиви площади - по-малки и по-големи - се борят за вниманието на туриста. Някои от площадите се ползват като пазари, а други са идеални за релаксация и традиционната чаша вино по залез слънце. За един ден не успях да видя всички, но ето и тези, на които лично съм се насладила:
 

Prato della Valle

Първият площад, на който попаднахме при пристигането си в Падуа. Той има овална форма, а най-интересното е, че е разделен на две части. Центърът на площада е оформен като остров, заобиколен с ров пълен с вода. След рова площадът продължава. В миналото на островчето се е провеждал пазарът за крави… вероятно за това е отделен с вода от останалата част от парка, за да не бягат кравите!

Падуа

Площадът е със сериозни размери - около 22 000 кв.м и е един от най-големите площади в Европа. 99 статуи разположени около острова придават изключително красив и царствен вид на площада. Историята казва, че по време на посещение на Мусолини Prato della Valle е побрал повече от 100 000 души!
младите се забавляват
По време на нашето посещение на площада имаше нещо средно между битпазар, селски панаир и пазар за зеленчуци. Докато се разхождахме из пазара, се възползвахме да опитаме от всички италиански деликатеси, които се предлагаха. То не беше сирена, шунка, маслини, сосове, хлябове, наденички, бонбони, кексчета, сладолед…абе всичко, което можеше да се опитва. След като сериозно се поблъскахме и преядохме продължихме разходката си из града!
Падуа
всичкото това е хляб и то изключително вкусен
Падуа
тези сладки са за ядане

Piazza delle Erbe и Piazza della Frutta

Точно срещу Palazzo Ragione се намират и тези два площада. Erbe (зеленчук) е мястото, на което се провеждат зеленчуковите и плодни пазари, а на Frutta (плодове)  в момента се организират пазари за дрехи и аксесоари.
Падуа
За един ден не може да се види всичко, но все пак при амбициозна програма можете да се запознаете с града. Падуа, както споменах в началото, е красив и прекрасен град. Нещата, които могат да се видят и усетят са много. По-голямата част са описани в пътеводителите, но други се откриват само ако се загубите по улиците на града.

Падуа

Докато се губите по улиците на града, ще се натъкнете на старото гето, в което са живели евреите, по време на едно от гоненията срещу тях! Счита се, че венецианското гето е най-старото в Европа, но и гетото в Падуа има доста дълга история. След това можете да потърсите къщата на Галилей, а от там да се шмугнете в някоя уличка и да се загубите.

Според мен най-добре е просто да се разхождате без цел и посока и да откривате красивите места, които градът предлага.
Падуа

Други статии от италианската поредица: 



Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите