Десет интересни занимания, които можете да правите със своите деца -част първа!!!

 Тази статия започва така:
" Имам една идея. Защо не напиш статия за 10-те най-атрактивни места да отидеш с деца в България или Пловдив? Мисля, че доста майки ще се зарадват. Днес се чудех къде да ги заведа и си мислех, че ако има такова нещо, мога да правя по едно всеки уикенд." Емилия Златинска

Тази молба малко ме стресна. Съветването по тема, по която нямам опит, не ми е много присърце, но...!  В началото, преди да започна статията, се бях втрещила сериозно. След помощта и съветите, които получих от приятели, се получи това - статия (в две части) заредена с много информация, личен опит,  линкове и идеи!!!
на планина с деца
Снимката е на Павлина Димитрова

10 преживявания за вас и вашите деца 


10. Катерене - Посещение на изкуствена (или истинска) стена за катерене.

В Пловдив такива стени има в:
  • Търговски център "Галерия". Някои от моите приятели водят децата си там. В "Галерия"  има и ледена пързалка. Из центъра има доста кафета, за скучаещите родители, но си мисля, че и двете дейности могат да се правят семейно! 
" Уникалната 25 метрова алпийска стена на мола е широка цели 8 метра и е изградена от релефни плоскости, наподобяващи скала. По нея ще има наредени различни по трудност маршрути, с по-лесни за катерене места и с по-трудни участъци, предназначени разбира се, за напредналите. Специалистите от клуба ще отговарят за безопасността и осигуряването на хората, престрашили се да катерят стената."
  • Друго добро място за катерене е в зала Олимпиада. Работят с деца от 16:30- 18:00 - всеки делничен ден.
  • Стени за катерене в други градове тук

9. Детски центрове

Докато търсех интересни предложения за неща, които да правим с деца,  попаднах на линкове за детски центрове. Във всеки по-голям град ги има. От БГ мама разбрах, че са доста са популярни в студените зимни дни.

8. Разходки из зоологически градини и детски площадки

Не всички деца, а и не всички родители, си падат по дългите пътешествията и екстремните спортове и разходки. Затова има и по-спокойни преживявания:

  • Разходка в градския парк

разходки из градските паркове
  • " Дъщеря ми не понася много пътуванията ( гади й се и след това...) и затова рядко ходим някъде.Тази година веднъж бяхме до връх Свобода и веднъж до Търново,това е. Не мога да ти помогна много в това отношение,съжалявам. И на мен много ми се иска да идва с мен по разходките,но и там едва ли ще издържи, защото минимум правя по 10 км , а тя е във 2 клас..." А.Х
  • "Моят син се забавлява много в Софийската зоологическа градина. И ако има наблизо и някоя хубава детска площадка да поиграе и MacDo ще е върха." Вяра Маринова
катерица
  • ЗООПАРКЪТ в Стара Загора е много добър! Николета Янева
Стара Загора


7. Еднодневни разходки

За един ден могат да се видят много места. Ето и няколко идеи за еднодневни пътешествия:
  • Всяка седмица по един български манастир: Повечето от тях са паметници на културата, с огромно значение за европейското и световно културно наследство.
  • Или пък по един български замък: Вярвам, че децата ви ще бъдат вдъхновени;
  • Еднодневна разходка до Перперикон: Според археолозите Перперикон е един от най-богатите градове на древността. Тук можете да научите  повече за историята и развитието на праисторическото селище. 
Кърджали
  • Еднодневни разходки из Родопите: можете да посетите село Борово и Кръстова гора; Чудните мостове; Каньонът на водопадите и други;
  • Добро място за разходка с деца е гробницата в Старосел, като след това задължително се отбийте във "Винарска изба - Старосел". Там ще попаднете на доста солидна колекция от животинки: патета, декоративни кокошки, пауни, зайци, сърни и др.
Старосел
Старосел
Край на първа част:

Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите