12 най-четени статии през 2011

 Най-четените статии през 2011 година бяха:

12. Градината на Боговете – остров Корфу

Корфу - град е най-населеният град на йонийските острови с  население от около 30 000 човека. Той е и основното пристанище на острова. Градът има уникална архитектура повлияна от многовековните властвания на различни култури: римската, гръцка, сицилианската, венецианската, френската и английската. Островът и градът никога не са били окупирани от турците и затова имат много по-различен облик от всички останали градове в Гърция. В града има голям брой архитектурни паметници останали от отминалите епохи. Такива са: Старата и Новата Крепост, площада "Еспланаде", Площада на светците, Листон и др. 


11. Моят Пловдив 

Моят град ли?! J
И какъв е той през моите очи? J
Някои ще кажат:
                              „Хора и улици...
                               Град като град...
                               Погледи срещнати, профил, анфас...”
 

10. Първите места на Пловдив

Пловдив винаги се е свързал с второто място: вторият по големина град в България; вторият по брой на население (в момента 340 000 души), втори икономически и транспортен център. Много преди да стане известен като втори, Пловдив е държал първенството в много важни категории:


9. Чаша спомени от Тоскана


Спомените са хубаво нещо. Понякога весели, романтични, друг път тъжни, но винаги идват неочаквано и за да ни припомнят нещо.
Изскачащата тапа от гърлото на бутилката червено вино ме препраща в Тоскана. Оставям всичко, което правя, и се качвам на вълната на вдъхновението и спомена.
 

8. Неочаквано се препънах в Бергамо

Толкова много красота и спокойствие, концентрирани върху малкото пространство, наречено Città Alta. Тесните калдъръмени улички водят към очарователни скрити площади, стълбища и балкони, покрити с цветя. Китните кафененца, закътани по сенчестите ъгли на къщите, примамват с обещания за омайно кафе и вкусни пастички. Църквата, облечена в розов мрамор, привлича погледа и предизвиква възхищение. Мекото есенно слънце обсипва сградите и малките площадчета с една особена светлина.
 

7. Турският и българският език. Прилики и разлики

Една статия от Стойчо Димитров
 

6. Париж. Пътешествие във времето.

На юг от остров Сите, през моста Notre Dame (le Pont Notre Dame) в 5 и 6 зона се намира ЛАТИНСКИЯТ КВАРТАЛ (Quartier Latin), синоним на университетския живот. Името на квартала идва от Средновековието, когато в Сорбоната се преподавало само на латински език.
 

5. Райското пръскало

11:37 "У-упс, изненада-а"!
Оказва се, че ще трябва да изкачим близо четиридесет и пет градусов наклон, краят на който не се вижда. Стръмно е, но нали за това сме дошли. Не сме от страхливите, а и  имаме претенции, че сме във форма. Поемаме въздух и тръгваме нагоре.  Групичката след  нас, в оптимистично градско облекло и обувки се отказа доста бързо.
 

4. На пазар в Истанбул

Съветите на Мира Зрънчева. Къде и какво да си купим.
Какво можете да си купите от Капалъ Чарши
Покритият пазар е известен с килимите и бижутата (всеки ден се излагат над 3 тона злато). Освен тях обаче на пазара могат да се купят: дрехи, обувки, килими, спално бельо, подправки, кожа и сувенири направени от различни материали.
 

3. Разходка из Лагуна Венета - Венеция. Островите Мурано, Бурано и Торчело

Заобикаляме Венеция и се насочваме към о. Мурано, известен още като островът на стъклото. Пътьом преминаваме през о.Сан Мишел, в последствие разбираме, че от 1826 година, след "здравословен" декрет на Наполеон - мъртвите да се погребват далеч от живите, това е гробището на Венеция.
 

2. Още един трик за евтино пътуване

Като едни опитни пътешественици ние добре познаваме резервационните системина booking.com, venere.com, hostelworld.com, hotelbook.com, както и много други световни и местни сайтове. И съм сигурна, че всеки един от нас ги проверява редовно преди пътуване, търсейки най-добрите оферти.
Статията, която е събрала най-много прегледа през тази година е …
 

1Star Трикове за безпроблемно пътуване с нискотарифни авиолинии




Comments

Popular posts from this blog

Стокхолм през април и декември

Около Уранополи - Гърция

Бяла Черква, Родопите